Alles over airbags, en hoe ze te verwijderen of verkopen

Airbags kunnen levens redden als het op een botsing aankomt. Maar vergroten airbags altijd de veiligheid? En is het mogelijk een airbag te verwijderen, of zelfs te verkopen?

22.10.2018

airbag verkopen
Gratis online taxatie

Een AIR (Automotive Inflatable Restrain)-bag is een opgevouwen zak die in geval van een botsing o.a. uit uw stuur springt en een kussen vormt die u beschermt tegen letsel. Tot zover niks nieuws onder de zon. Dat een airbag naast bescherming in sommige gevallen ook gevaren op kan leveren, is minder bekend. En wist u dat er tegenwoordig intelligente airbags bestaan? wijkopenautos.be informeert u over de airbag: hoe hij werkt, wat de voor- en nadelen zijn, welke soorten er zijn en hoe u een airbag kan verwijderen en eventueel doorverkopen.

1. Hoe werkt een airbag?

Een airbag heeft twee sensoren, een elektronische en een mechanische, die voortdurend de vertraging van de auto meten. Als die een bepaalde waarde overschrijdt omdat de auto plotseling sterk afgeremd wordt (bijvoorbeeld bij een aanrijding), zorgen een ontstekingselement en een gasgenerator ervoor dat de zak (de “bag”) razendsnel wordt opgeblazen. De afdekklep waaronder de zak verstopt was springt open en de hij komt naar buiten. Aangezien er echter een groot gat in de zak zit, loopt deze ook snel weer leeg. In de tussentijd heeft de airbag u als het goed is tegen een whiplash of ander letsel beschermd.

Bij ontsteking worden airbags binnen een fractie van een seconde opgeblazen: 0,03 seconden om precies te zijn. Dat is sneller dan de tijd die u nodig heeft om één keer met uw ogen te knipperen!

2. Voor- en nadelen van airbags

Airbags hebben een enorme explosieve kracht, wat enerzijds de basis voor hun beschermende functie is, want als de luchtzak niet zo snel zou uitklappen zou hij te laat zijn om u tegen een klap te beschermen. Anderzijds kan de kracht van een airbag zich ook tegen u keren.

Airbags en zekerheid

Airbags bestaan sinds 1971 en zijn bedoeld om het lichaam te beschermen tegen de gevolgen van aanrijdingen en andere shocks. Een airbag biedt natuurlijk geen garantie tegen letsel en is geen vervanging voor een autogordel of voor een voorzichtige rijstijl. Mocht u geen autogordel dragen en springt een airbag open, kan dit zelfs ernstig letsel veroorzaken. Altijd een gordel om dus! Uit onderzoek is gebleken dat bestuurders die een driepuntsgordel gebruiken 48% minder kans hebben op een dodelijke afloop van een ongeval dan bestuurders zonder gordel. In combinatie met een airbag verhoogt die kans zich naar 54%.

Gevaren van airbags

Door hun explosieve kracht kunnen airbags gevaarlijk zijn als passagiers minder dan 25 cm van de airbag vandaan zitten, bijvoorbeeld omdat geen gordel wordt gedragen. Ook als de bijrijder zijn voeten op het dashboard heeft gelegd, kan een ontploffende airbag voor flinke verwondingen zorgen. Airbags zijn ontworpen om het lichaam van een volwassen persoon te beschermen en kunnen levensbedreigend zijn voor kinderen onder de twaalf jaar doordat ze tot verstikking kunnen leiden. Verder kan ook het roken van een pijp in de auto dodelijke gevolgen hebben als de airbag uitklapt, omdat de pijp dan in de keel gedrukt kan worden.

3. Soorten airbags

frontale airbagDe bekendste airbag is de airbag die in het stuurwiel verstopt zit. Om de zekerheid te vergroten worden steeds meer auto’s standaard ook met andere soorten airbags uitgerust.

Frontale en laterale airbags

De airbags in het stuurwiel worden frontale airbags genoemd. Frontale airbags zijn er om te voorkomen dat inzittenden met hun hoofd tegen het dashboard knallen. Airbags kunnen zich echter ook aan de zijkant van de auto bevinden, om de inzittenden tegen de gevolgen van een zijdelingse botsing te beschermen. Deze worden laterale airbags genoemd en ze dienen er vooral voor om het bekken en de borstkas van passagiers te beschermen. Voorin zijn ze net als frontale airbags vaak standaard ingebouwd, achterin is dat minder het geval.

Andere soorten airbags

Andere voorbeelden zijn zogenaamde gordijnairbags, ook wel hoofdairbag, curtain- of windowbag genoemd. Dit zijn airbags die langs de ramen omhoogschieten en het hoofd beschermen tegen rondvliegende stukken glas. Knieairbags bevinden zich onder het stuur en zijn bedoeld om de knieën en de onderbenen van de bestuurder te beschermen. “Intelligente” airbags kunnen de kracht waarmee ze zich ontplooien aanpassen aan factoren zoals bijvoorbeeld de hevigheid van de shock en het gewicht van de inzittenden. Ook kunnen ze met andere veiligheidssystemen in de auto communiceren. Sommige airbags kunnen ook detecteren of wel of geen gordel wordt gedragen.

4. Wat als u van uw airbag af wilt?

frontale airbagAirbags zijn niet wettelijk verplicht. Over het algemeen voor extra veiligheid en wordt het dus niet aangeraden om ze te laten verwijderen. Maar in sommige gevallen kunt u een goede reden hebben om uw airbag te willen verwijderen, bijvoorbeeld omdat u regelmatig kinderen in een kinderzitje op de passagiersstoel vervoert. Het is in België verboden om kinderen onder de 18 in een naar achteren gericht kinderzitje te vervoeren op een passagierszitplaats met een voorairbag, tenzij deze verwijderd of uitgeschakeld is.

Airbags verwijderen

De meeste airbags op de passagiersstoel kunnen uitgeschakeld worden. In dat geval hoeft u de airbag dus niet te verwijderen om te voorkomen dat hij uitklapt. Maar niet alle auto’s hebben deze functie, en het kan ook zijn dat u de airbag definitief wilt weghalen omdat u bijvoorbeeld een sportstuur of sportstoelen in uw auto wilt installeren. In dat geval kan u zich het beste tot uw automonteur wenden. Zelf sleutelen aan de airbag wordt ten strengste afgeraden vanwege het ontstekingsmechanisme dat zich in de airbag bevindt. Bij een verkeerde handeling kan de airbag ontploffen en ernstig letsel veroorzaken. Even langs bij de garage dus!

Airbags verkopen

Indien u uw airbag heeft laten verwijderen om een van bovengenoemde redenen of als uw auto rijp is voor de sloop, maar de airbag nooit gebruikt is, dan kunt u uw airbag tweedehands verkopen. Mocht de airbag wel gebruikt zijn, dan is hij niet meer te verkopen. Ongebruikte, tweedehands airbags kunnen echter aardig wat opleveren. U kunt uw airbag verkopen via uw garage of gespecialiseerde sites voor tweedehands auto-onderdelen.

Kortom

Uit onderzoek blijkt dat airbags, vooral in combinatie met een gordel, voor extra veiligheid zorgen. Het wordt dus niet aangeraden om ze uit te schakelen of verwijderen. Mocht u dit toch willen, wendt u dan tot een garage. Airbags zijn gevaarlijk en kunnen alleen door professionals verwijderd worden. Mocht u een ongebruikte airbag willen verkopen, kan dit vaak ook via de garage, of via gespecialiseerde online platformen voor tweedehands auto-onderdelen.