Oui Oui! We gaan het hebben over Franse automerken

Welk merk is het nummer 1 automerk in België? Is het een van de graag geziene Franse automerken of een ander merk? Lees hier hoe de Franse automerken het doen in ons landje.

07.11.2018

Franse automerken
Gratis online taxatie

We kopen meer, in 2017 zijn er zeker 546.558 nieuwe wagens ingeschreven. En in de periode januari tot augustus 2018 zijn er al 428.477 nieuwe personenauto’s ingeschreven. In België zijn we dol op auto’s. Dat is te zien aan de jaarlijkse stijging van autoverkopen in dit kleine land. Frankrijk heeft een aantal sterke merken die u veel ziet op de Belgische wegen. De Franse automerken die u voornamelijk ziet rijden zijn: Renault, Peugeot en Citroën.

1. Hoe verkopen de Franse automerken?

De meest geregistreerde Franse automerken in 2018 (t/m september) zijn Renault (41.823 verkopen - 9,18% marktaandeel) op nummer 2 en Peugeot (35.320 verkopen - 7,75% marktaandeel) op nummer 3 en ook Citroën (19.505 verkopen - 4,28% marktaandeel) heeft een plekje in de top 10. Citroën staat op nummer 8.

Er zijn niet heel veel Franse automerken die nog te koop zijn, maar de drie merken die worden verkocht zien we wel vaak op de weg. Bij wijkopenautos.be hebben we gekeken welke Franse automerken het meest verkocht worden in België. Aan deze top 5 hebben we ook Dacia toegevoegd, van origine komt dit merk uit Roemenië, maar sinds 1999 is het volledig eigendom van Renault.

Top 5 meest verkochte Franse automerken in België

Renault

  • Verkoop t/m september 2018: 41.823
  • Marktaandeel t/m september 2018: 9,18%
  • Aantal verkopen 2017: 50.949

Peugeot

  • Verkoop t/m september 2018: 35.320
  • Marktaandeel t/m september 2018: 7,75%
  • Aantal verkopen 2017: 41.865

Citroën

  • Verkoop t/m september 2018: 19.505
  • Marktaandeel t/m september 2018: 4,28%
  • Aantal verkopen 2017: 24.895

Dacia

  • Verkoop t/m september 2018: 16.180
  • Marktaandeel t/m september 2018: 3,55%
  • Aantal verkopen 2017: 18.930

DS

  • Verkoop t/m september 2018: 1.509
  • Marktaandeel t/m september 2018: 0,33%
  • Aantal verkopen 2017: 1.802

Veel verkochte modellen

Franse automerken doen het goed in België. Er zijn in de top 5 populairste automodellen maar liefst 2 modellen van Franse komaf.

Top 5 meest verkochte modellen in het eerste semester van 2018

  1. Volkswagen Golf: 9.080 verkopen
  2. Renault Clio: 7.145 verkopen
  3. Fiat 500: 7.095 verkopen
  4. Citroën C3: 6.255 verkopen
  5. Volkswagen Tiguan: 6.115 verkopen

Renault

Renault Al jaren is het een strijd tussen Renault en Volkswagen wie het populairste automerk is in België. In de afgelopen jaren heeft Renault Volkswagen weten in te halen, maar in het eerste half jaar staat toch Volkswagen weer op nummer 1. De Franse autofabrikant Renault S.A. is ontstaan in 1899, een jaar nadat de eerste auto is gemaakt. Louis Renault, de oprichter, bouwde in 1898 zijn De Dion-Bouton driewieler om tot een auto. Bij een weddenschap werd de auto de Montmartre opgereden, een heuvel met stijgingspercentage van 13%. In die tijd was het niet gewoonlijk dat een auto daar genoeg kracht voor had. Deze auto daarentegen liet zien dat het geen onbegonnen zaak was. Men was overtuigd en de eerste bestellingen werden gedaan.

Renault Groupe bestaat uit 4 ondernemingen. Naast Renault zelf bestaat het ook uit Renault Samsung Motors, Dacia (overgenomen in 1999) en Alpine.

Peugeot

PeugeotPeugeot is het Franse automerk dat op nummer 2 staat in België. Het verhaal van Peugeot begint in 1810 in de fabriek van Jean-Pierre en Jean-Frédéric Peugeot, waar staal bewerkt en geproduceerd werd. Zij maakte in 1885 hun intrede in de automarkt en in 1889 lieten zij hun eerste 'stoomauto' zien in een wereldtentoonstelling in Parijs. De wagen gemaakt door Armand Peugeot en Léon Serpollet is niet in productie gebracht. Een jaar later in 1890 kwam wel de eerste auto op de markt.

In 1896 werd Peugeot S.A. opgericht dat in 1976 fuseerde met Citroën S.A. De holding die de bedrijven vormt wordt Groupe PSA genoemd. Vandaag de dag bestaat de holding uit Peugeot, Citroën, DS Automobiles, Opel en Vauxhall.

Citroën

CitroenAndré Citroën startte in 1916 het Franse automerk op met het geld dat hij heeft verdiend uit zijn munitiefabriek. Het automerk Citroën had een unieke manier om reclame te maken voor het merk. Zo sponsorde het merk belangrijke expedities naar Afrika en organiseerde het uiteindelijk ook wereldreizen per auto. Daarnaast zorgde Citroën voor bewegwijzering in Frankrijk, maakt gebruik van Citroën lijnbussen en verzorgt ook autoverzekeringen. We kunnen in ieder geval zeker zeggen dat André Citroën veel heeft betekend voor Frankrijk.

Het merk kent ups en downs en in 1974 gaat het failliet. De overheid stelt een fusie voor tussen Peugeot en Citroën. In 1975 komt de PSA Groupe hieruit voort.

2. Franse automerken en elektrisch

Allemaal over op elektrisch. Dat is wat de overheid wil. En wat u wilt is natuurlijk zo min mogelijk betalen. Belastingen die u betaalt over elektrische auto’s zijn beduidend lager. Een nieuwe elektrische auto is alleen nog relatief duur, maar daarom kunt u ook kijken voor een tweedehands occasion! Bent u op zoek naar een goede elektrische wagen? Of wilt u bijvoorbeeld uw Renault ZOE verkopen? Goed nieuws: er wordt het meest gezocht op een occasion van Franse komaf.

In de onderstaande tabel zijn de populairste elektrische wagens van Europa (2018) te zien. Renault en Peugeot doen het goed, samen hebben zij 4 merken in de top 10. Dat zegt zeker wat over het elektrisch aanbod dat zij hebben. Renault en Peugeot leveren relatief betaalbare stadsauto’s die zeer in trek zijn.

Franse automerken - top 10 elektrisch

  1. Hyundai Ioniq
  2. Nissan Leaf
  3. Renault ZOE
  4. Peugeot Ion
  5. Smart Fortwo
  6. Renault Twizy
  7. Fiat 500
  8. Volkswagen Golf
  9. Tesla Model S
  10. Renault Kangoo

3. Betrouwbaarheid van Franse automerken

Een auto moet betrouwbaar zijn. U wilt veilig uw familie kunnen vervoeren en niet geregeld met pech langs de kant van de weg moeten staan. Ook zit u natuurlijk niet te wachten op terugkerende reparatiekosten. Wat wordt er gezegd over de Franse automerken en hun betrouwbaarheid?

Betrouwbaarheidstest

Ieder jaar wordt er door het Franse tijdschrift Automobile Magazine een enquête gehouden. Deze enquête wordt verspreid onder de lezers van het magazine en gaat over de betrouwbaarheid van hun auto.

Uit de resultaten blijkt dat Japanse automerken weer goed presteren op betrouwbaarheid. Ook Duitse automerken hebben niks te klagen. Deze graag geziene wagens zullen u niet snel in de steek laten. De Franse automerken hebben nog een hoop te verbeteren. Geen enkel echt Frans merk weet de eerste plek van een segment te bemachtigen behalve Dacia. Dacia behaalde een gedeelde eerste plaats, maar Dacia is natuurlijk niet helemaal Frans.

Ook Test-Aankoop heeft een onderzoek gedaan naar de meest betrouwbare auto. Zij vroegen 37.000 auto-eigenaren om hun mening. Renault Twingo wordt gezien als de meest betrouwbare stadswagen. En de Citroën C2 als minst betrouwbare. De Franse merken doen het uiteenlopend. In sommige categorieën zijn zij sterker dan andere. Zo doen de Franse automerken het niet goed als het gaat om SUV’s. Geen van de merken heeft het weten te schoppen tot de meest betrouwbare SUV’s. Renault én Peugeot staan samen helaas bij de minst betrouwbare SUV categorie.

Kortom

Terwijl de Franse automerken niet als de meest betrouwbare merken worden gezien staan ze nog steeds in de top 10 als populairste merken. De Franse automerken Renault, Peugeot en Citroën zijn wagens uit een relatief goedkope klasse en daarnaast verkopen zij een hoop kleinere stadsauto’s. Modellen die vandaag de dag goed mee kunnen in het stadsleven.

Daarnaast een goede kans voor de Franse automerken om hun marktaandeel te verhogen met elektrische modellen, want zeg nou zelf: Frankrijk doet het niet slecht wat betreft elektrisch.