1. De verkeersregels in België
Verkeersregels zijn de afgelopen decennia drastisch veranderd. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de meeste regels. Ten eerste brengt dit veiligheid op de weg en daarnaast zorgt het ervoor dat u geen dief bent van uw eigen portemonnee. Sommige boetes kunnen namelijk schrikbarend hoog zijn en waar ieder mens die geen miljonair is zich een hoedje van schrikt.
Wijkopenautos.be heeft de verkeersregels onder de loep genomen en licht er een aantal toe. Ook kijken we naar een aantal trends die zich voor kunnen doen. Let erop dat dit slechts onze bevindingen zijn en dat de hoogte van boetes en de regels kunnen veranderen.
- In staat alle rijbewegingen uit te voeren
- Auto niet op slot
- Motor onnodig laten draaien
- Ingehaald worden
- Emissiezones
1. Altijd in staat alle rijbewegingen uit te voeren
In België moet een bestuurder altijd in staat zijn alle rijbewegingen uit te voeren. Daarom is het niet toegestaan om voorwerpen, zoals make-up en eten en drinken te gebruiken tijdens het rijden. Dit is een goede regel, want in tegenstelling tot onze noorderburen wordt men daar niet beboet wanneer iemand make-up gebruikt tijdens het rijden.
Dit geldt niet alleen voor make-up, maar ook voor het roken van een sigaret of iets uit het dashbord kastje pakken. Waar veel mensen de mist ingaan is dat deze regel geldt voor bestuurders die aan het rijden zijn. Maar wanneer u stilstaat bij een stoplicht of in de file dan is het evengoed niet toegestaan om een telefoon aan het oor te hebben, tenzij deze met een elastiek om het hoofd zit.
2. Auto niet op slot? Boete!
U heeft haast om ergens te komen, parkeert de auto en loopt snel naar uw afspraak. Later bedenkt u zich dat de auto niet op slot staat, maar wanneer u terugloopt staat deze er gelukkig nog. De blijdschap dat de auto niet is meegenomen zakt al snel weg wanneer u ziet dat u een boete onder de ruitenwisser heeft zitten.
Ongevallen met de auto en diefstal is zeer vervelend. Deze situaties kunnen volgens de overheid worden voorkomen door het voertuig op slot te doen. Daarom bent u als bestuurder verplicht om hier de verantwoordelijkheid voor te nemen. Doet u dit niet? Dan kunt u een boete verwachten van 55 euro. Het vreemde is dat u niemand anders kwaad doet wanneer u de deur niet op slot doet. Wellicht helpt u er zelfs een zwerver mee die er een nachtje warmpjes bij ligt. Een logische gedachte is daarom dat er in de toekomst verandering zal komen in deze regel.
3. Onnodig de motor laten draaien
U komt uit de bioscoop en heeft net de nieuwste film van The Fast and The Furious gezien. Bij het stoplicht kijkt u over uw rechterschouder naar de bestuurder naast u en drukt u het gaspedaal een aantal keer goed in. Helaas had u niet in de achteruitkijk spiegel gekeken en ziet u een agent uit de auto stappen. Dat wordt een boete van 55 euro.
Toch is dit vrij normaal, want we zijn het er allemaal over eens dat de rijstijl van Dominic Toretto niet geschikt is op de Belgische weg. Echter is het ook niet toegestaan om uw motor onnodig te laten lopen. Al is het maar voor even, de motor mag niet blijven draaien indien niet nodig, want dan kunt u ook een boete van 55 euro krijgen.
4. Ingehaald worden
Wie een ander inhaalt dient dit uiteraard verantwoordelijk te doen. Maar wie ingehaald wordt moet ook verantwoordelijkheid nemen. Wanneer iemand u inhaalt dan moet u zoveel mogelijk naar rechts uitwijken en daarnaast is het niet toegestaan om te versnellen. Doet u dit wel? Verwacht dan een rekening van 165 euro’s op de deurmat. Vreemd is dat wanneer een andere bestuurder u aan de rechterkant inhaalt hij een lagere boete van 110 euro kan verwachten.
4. Emissiezones blijven toenemen
Emissiezones nemen snel toe. Op dit moment hebben we in Antwerpen en Brussel een zone. In Mechelen en Gent zal deze er ook komen en er wordt op meer plekken in België over gesproken. Hoewel het lijkt alsof we hierop achterlopen op onze Noorderburen, wordt het beboeten veel strikter aangepakt. Zo staan er slimme camera’s bij alle toegangswegen van de stad en zonder een aanhouding wordt de boete opgestuurd naar de woning van de eigenaar.
Situatie | Boete |
---|---|
Auto niet op slot | 55 euro |
Ingehaald worden | 165 euro |
Motor laten draaien | 55 euro |
Emissiezones | 150 euro in Antwerpen |