Caravaning: Tips voor uw vakantie met caravan en camper

Gaat u voor het eerst op vakantie met een caravan of camper? Met deze tips bent u goed voorbereid en weet u precies wat u van uw reis kunt verwachten.

22.06.2018

Caravan naast meer
Gratis online taxatie

De lijst van voorbereidingen die moeten worden getroffen is lang. Als u geen camper heeft, moet u beslissen of u een camper wilt kopen of dat u een camper wil huren. De voorschriften voor het rijbewijs moeten in acht worden genomen. En ook in het verkeer en bij het kiezen van een slaapplek zijn de tips van wijkopenautos.be zeer nuttig.

1. De ideale caravan of camper voor uw vakantie

Neem bij het plannen van uw reis verschillende woonvoertuigen onder de loep. Wat het juiste model voor u is hangt af van het aantal passagiers, de benodigde uitrusting en uw budget. In het algemeen wordt er een onderscheid gemaakt tussen caravans en campers. Caravans zijn aanhangers die worden voortgetrokken door een auto. Campers zijn mobiele woonvoertuigen met een eigen bestuurderscabine. Er zijn verschillende typen in beide categorieën. U heeft de keuze uit de volgende opties:

  • Caravans met verschillende lengtes en indelingen
  • Bestelwagens
  • Campingbus
  • Hoogslapers
  • Half-integrale campers
  • Integrale campers

Bestelwagens en campingbussen zijn de meest flexibele modellen. Het zijn in principe gedemonteerde bestelwagens of -bussen. De bouwmethode is ideaal voor bescheiden kampeerders. Sommige campingbussen hebben enkel de meest noodzakelijke uitrusting, terwijl de uitgebreidere modellen meestal ook een eigen kleine badkamer hebben. Beide varianten zijn niet geschikt voor gezinnen, omdat er slechts beperkte slaapplaatsen zijn. Grotere campers en caravans zijn hiervoor beter geschikt, en een stuk comfortabeler. Oude caravans hebben echter zelden een douche of bad.

Grotere campers bieden comfortabel plaats aan meerdere personen. Een alkoof of hoogslaper biedt een praktische slaapnis boven de bestuurderscabine. Dit zorgt er echter wel weer voor dat de auto meer wind vangt, waardoor het mobiele voertuig dus ook wat meer brandstof verbruikt. Minder groots opgezet zijn half-integrale campers. Als de auto geparkeerd is, wordt de bestuurderscabine in ongewijzigde vorm als leefruimte gebruikt. Bij (full-)integraal campers is de cabine volledig geïntegreerd in het woongedeelte. Controleer van alle modellen de afmetingen om veilig door tunnels, over snelwegen en met veerboten te kunnen reizen.

2. Een camper huren of kopen

Let bij het huren van een caravan of camper op defecten aan het exterieur of het interieur. Leg deze voor de reis schriftelijk vast, zodat bestaande schade niet later op u verhaald wordt. Vergeet tijdens de inspectie het dak niet! Laat de verhuurder alle details aan u uitleggen. Naast de gasaansluiting, dient u van tevoren een goed beeld te maken van de toiletten en andere technische apparatuur.

Vaak zijn er kosten verschuldigd voor het schoonmaken en zal u een borg achter moeten laten. Om dergelijke kosten te voorkomen, is het vaak voor frequente kampeerders de moeite waard om een tweedehands camper aan te schaffen. Naast de lokale dealers zijn er veel onlineportalen waar u aanbiedingen kunt vinden. Overweeg of de kosten voor de aankoop de moeite waard zijn of dat een huurcamper ook aan uw eisen voldoet.

Als u een camper huurt bij een particuliere aanbieder, dient u vaak zelf nog een verzekering af te sluiten voor de periode van de verhuur. Anders krijgt u geen verzekeringsdekking, en deze heeft u dringend nodig bij een ongeval. De huurperiodes kunt u over het algemeen zelf bepalen, indien u langer huurt krijgt u vaak ook aantrekkelijke kortingen.

Of u nu eigenaar bent van een camper of er een huurt, controleer voor vertrek altijd de bandenspanning en de lampen. Als u een caravan huurt is het noodzakelijk dat alle spiegels en de handrem van de trailer rijklaar zijn. Dan staat niets meer in de weg van een spannende reis.

Huren of kopen? De voordelen op een rijtje:

Huren

  • Kortingen bij langere huurperiodes
  • Geen problemen met accommodatie
  • Geen vaste kosten
  • Breed assortiment aan modellen
  • Geen aanschafkosten
  • Veranderingen mogelijk

Kopen

  • Hoge mate van flexibiliteit
  • Geen borg
  • Geen toeslagen in het hoogseizoen
  • Eenmalige investering
  • Individueel interieurdesign
  • Ook weekendtrips zijn de moeite waard

3. Rijbewijs en verzekering bij het huren van een camper

Voor de voertuigklasse B geldt een grensmassawaarde van 3,5 ton. Met klasse B96 is tot 4,35 ton toegestaan. Klasse BE geeft u toestemming voor een trekkend voertuig met 3,5 ton en een aanhangwagen tot 3,5 ton. U heeft een rijbewijs C1 nodig als het motorvoertuig meer dan 3,5 ton weegt. Dan zijn campers tot 7,5 ton en een aanhangwagen met 750 kg inbegrepen. Als u een rijbewijs C1E hebt, stijgt het toegestane gewicht van de aanhangwagen tot 3,5 ton.

De maximale toegestane massa van een woonvoertuig omvat alles in het voertuig, inclusief passagiers en bagage.

Ook heeft u voor de reis een passende verzekering nodig. Het belangrijkste is de reisverzekering voor ongevallen op vakantie. Er zijn zowel jaar- als dagverzekeringen. Zorg ook voor een volledige of gedeeltelijke dekking voor de camper. Om de inhoud van de caravan te verzekeren, wordt een inboedelverzekering aanbevolen. Er zijn speciale verzekeringen beschikbaar en de kosten bedragen tussen de 50-150 euro per jaar.

Controleer ook welke landen allemaal onder de verzekering vallen. Alle landen in de EU, alsook meerdere andere landen in Europa vallen onder de Europese dekking van verschillende verzekeraars. Maar het Aziatische gedeelte van Turkije of Rusland bijvoorbeeld soms niet.

4. Veiligheidsvoorschriften voor het wegverkeer)

Zorg er bij caravans voor dat deze bij uw voertuig passen. U kunt op uw kentekenbewijs de maximale toegestane aanhangerlast vinden. Dit is de kracht die verticaal op de kogel van de aanhangwagenkoppeling wordt uitgeoefend. Let ook op de draaicirkel. De rijsnelheid is 90 tot 110 km/u.

Zorg ervoor dat u uwbagage altijd inlaadt zoals aangegeven. Onjuiste belading heeft een negatief effect op de rijeigenschappen van het voertuig. Zware objecten dienen op de grond te staan, boven de assen. Zorg ervoor dat u de achterkant niet belaadt omdat dit een negatief effect heeft op auto’s met voorwielaandrijving. Zorg er ook voor dat u het voertuig aan beide zijden gelijkmatig laadt. Gebruik antislipmatten en spanbanden om de lading vast te zetten.

Let bij het rijden en parkeren op de afstanden en houd rekening met de lengte van uw camper of aanhanger. Zo voorkomt u ongelukken en schade. Houd ook rekening met de langere remweg.

5. Overnachten met de camper

In België is het over het algemeen toegestaan om een caravan 24 uur langs de weg te parkeren om uit te rusten. Ook in buurlanden als Duitsland is een "wilde kampeernacht" toegestaan, terwijl in Nederland zeer strikte regels gelden. Hier is het verboden om buiten de camping te kamperen voor een korte tijd.

Reserveer op tijd uw verblijf op een camping of kampeerplaats in het hoogseizoen. Het is essentieel om deuren en ramen gesloten te houden, omdat de veiligheidsventilatie in het dakluik voor voldoende frisse lucht zorgt. De gesloten deuren en ramen zorgen ervoor dat er 's nachts geen ongewenste bezoekers binnenkomen. Houd voor noodgevallen de belangrijke alarmnummers en de contactsleutel bij de hand om snel te kunnen reageren.

Vul de drinkwatertank en zorg ervoor dat het afvalwater afgevoerd wordt. Hiervoor zijn overeenkomstige loosplaatsen beschikbaar. Loos gebruikt water nooit in de natuur! Anders schaad u niet alleen het milieu, maar kunt u ook rekenen op hoge boetes. Als er geen camping in de buurt is, kan een rioolwaterzuiveringsinstallatie langs de weg ook uitkomst bieden.

6 Verdere tips voor reizen met campers

Naast de veiligheidsregels, verzekeringen en huurvoorwaarden zijn er nog andere omstandigheden die van belang zijn als u gaat reizen met een caravan of camper:

  • Maak een kopie van uw verzekeringsdocumenten om deze paraat te hebben bij een ongeval.
  • Zorg ervoor dat u de route kent voor de reis begint en zoek alvast geschikte campings.
  • Plan uw route zodanig dat u niet meer dan 500 kilometer per dag aflegt. Las regelmatig een pauze in.
  • Als u uitstapjes plant naar buurlanden zoals Italië, Zwitserland, Frankrijk of Oostenrijk, wordt er tol in rekening gebracht.
  • Let daarnaast ook op de milieuzones.