Veilig volstouwen en transporteren

Hoe kunt uw auto veilig gebruiken voor het vervoeren van verschillende soorten waren? Dit artikel geeft u handige tips & tricks.

22.08.2018

veilig transporteren
Gratis online taxatie

Of het nu om het vervoer van de campingspullen naar het vakantiebestemming gaat of om de terugweg na een succesvol middagje Ikea, zo’n auto is toch wel erg handig. Maar hoe zorgt u er eigenlijk voor dat uw bagage veilig op z’n plaats blijft, ook als niet alles in de kofferbak past? Hoe kunt u verschillende soorten waren het beste inpakken en transporteren? Wat is wettelijk toegestaan en wat niet? Dit artikel geeft opheldering.

1. Uw auto gebruiken voor het vervoer van verschillende soorten waren

Verhuizing, vakantie of een bezoekje aan de bouwmarkt? Wie over een eigen auto beschikt kan veel zelf vervoeren en hoeft geen beroep te doen op dure bezorgservices. Maar soms blijkt die nieuwe boekenkast toch iets groter dan in de winkel ingeschat, en dan moet er een beetje creatief ingepakt en vastgesnoerd worden om alles naar huis te krijgen. Hoe doet u dat het beste?

Meubels, bouwmateriaal en andere objecten die uitsteken
Grote objecten zoals meubels en bouwmateriaal passen niet altijd in de kofferbak. Mogen deze dan alsnog uitsteken? Ja, dat mag! Daarbij gelden wel bepaalde regels. Er wordt in België een onderscheid gemaakt tussen deelbare en ondeelbare bagage. Meubels en bouwmaterialen kunt u over het algemeen niet kleiner maken en vallen dus in de ondeelbare categorie.

Bij het beladen van uw auto met ondeelbare bepakking die uitsteekt gelden de volgende regels:

  • In België mag de lading bij personenauto’s aan de achterkant maximaal 1 meter uitsteken, of 3 meter voor ondeelbare stukken
  • Aan de voorzijde mag de belading geheel niet uitsteken.
  • In de breedte mag de lading niet meer dan 30 cm uitsteken aan elke kant van het voertuig.

In al deze gevallen hoeft de lading niet gemarkeerd te worden.

  • Rijbewijs B: maximale toegelaten massa van de aanhanger tot 750 kg, of tezamen met de auto niet meer dan 3,5 ton.
  • Rijbewijs B96: voor een samenstel van auto en aanhanger tussen de 3,5 en 4,2 ton.
  • Rijbewijs B+E: voor opleggers tot 3,5 ton.
  • Rijbewijs C1+E: een aanhanger met een maximale toegelaten massa van hoger dan 3,5 ton, en een samenstel tot 12 ton.

Als u een aanhangwagen gebruikt, mag de lading aan de achterkant eventueel meer uitsteken dan 1 meter, tot 3 meter voor ondeelbare stukken. Steekt de lading meer dan 1 meter uit, moet deze voorzien zijn van een markeringsbord.

Koffers en andere losse lading
Koffers vallen in de categorie “deelbare lading”. Deelbare lading mag aan de voorkant en in de breedte niet uitsteken, aan de achterkant niet meer dan 1 meter achter de auto of de aanhangwagen.
Voor zeer deelbare lading, bijvoorbeeld zand, grind en klein tuinafval, geldt dat het moet worden afgedekt om te voorkomen dat opwaaiend op afvallend materiaal gevaar voor achteropkomend verkeer veroorzaakt.

Bijzonder zware voorwerpen
Bij het vervoer van bijzonder zware objecten zoals wasmachines moet goed op het maximale gewicht en de maximale trekcapaciteit van het voertuig gelet worden. De maximale trekcapaciteit van uw auto vindt u op uw kentekenbewijs. Te zwaar beladen caravans die achter de auto gehangen worden willen nog wel eens voor problemen zorgen. Zorg er ook voor dat de lading goed over de aanhanger of caravan verdeeld is, om druk op de trekhaak te voorkomen.

Als een auto te zwaar beladen is kan hij een langere remweg hebben, wat voor gevaren kan zorgen. Bovendien kan hij dan voor schade aan de weg of aan viaducten worgen. Bij overbelading riskeert u in België dan ook een boete tussen de 25 en de 375 euro.

Dieren
De hond mag natuurlijk ook mee op vakantie en in principe kunnen huisdieren prima met de auto vervoerd werden. Wees u er wel bewust van dat dieren levende wezens zijn met eigen behoeftes die soms onvoorspelbaar gedrag kunnen vertonen. Laat het dier in geen geval loslopen in de auto, ook niet als het om een klein dier gaat dat u makkelijk op uw arm zou kunnen meenemen, maar vervoer het in speciale transportboxen die goed vastgesnoerd zijn in de auto. Voor iedere diersoort is een speciale box verkrijgbaar (katten houden bijvoorbeeld meer van donker dan honden). Controleer, als u een lange autorit voor de boeg heeft, regelmatig of het goed gaat met uw huisdier, zorg voor voldoende water en aandacht en pauzeer op tijd.

2. Tips & tricks voor veilig volstouwen

Veilig volstouwen van de kofferbak
In de kofferbak mag in principe alles vervoerd worden, behalve mensen (en stoffelijk overschotten). Als u een heleboel losse stukken hebt, is het handig om met het zwaarste en grootste te beginnen. Zorg er wel voor dat de EHBO-trommel, gevarendriehoek en veiligheidshesje binnen handbereik zijn, haal die er dus eerst uit. Niemand heeft zin om in geval van een ongeluk midden op de snelweg eerst de hele kofferbak leeg te moeten ruimen. Enkele tips voor het veilig volstouwen van de kofferbak:

  • Begin achterin tegen de achterbank aan met stapelen en probeer de kofferbank zo efficiënt mogelijk in te pakken;
  • Denk aan het spelletje Tetris en verdeel de verschillende bagagestukken zo gelijkmatig mogelijk, probeer alle gaatjes te vullen;
  • Klap de achterbank alleen naar voren als het echt niet anders kan. Een rechtopstaande achterbank fungeert als scheidwand en zorgt er voor dat alles op z’n plaats blijft;
  • Probeer de kofferbak te sluiten (mocht dat niet mogelijk zijn, zie hierboven de regels omtrent uitstekende bagage).

Veilig volstouwen van het interieur
Is de kofferbak vol en moet er nog een heleboel mee? Natuurlijk kunt u ook de rest van de auto volladen. Houd natuurlijk wel rekening met het maximum gewicht van de auto (zie hierboven). Let er vooral bij het volladen van het interieur op dat er zo weinig mogelijk losse voorwerpen in de auto slingeren. Mocht er onverwachts geremd moeten worden, kunnen deze met een enorme kracht gekatapulteerd worden, waarbij het gewicht van het object met de snelheid van de auto vermenigvuldigd wordt. Een rondvliegende telefoon weegt bij een snelheid van 50 km/uur al snel 15 kg. Dat wilt u niet tegen uw hoofd! Enkele tips voor het veilig volstouwen van het interieur van de auto:

  • Plaats zwaardere objecten bij de voeten (natuurlijk niet bij de bestuurder);
  • Zorg dat er niks van glas in de auto ligt;
  • Leg geen kleine objecten op de grond, die kunnen onder de pedalen komen;
  • Zorg dat de gordels vrij zijn;
  • Zorg dat de zichtlijnen voor de bestuurder vrij blijven en plaats dus geen spullen op de hoedenplank.

Nog meer plaats nodig? Veilig gebruik van het dak
Bijzonder lange of vreemd gevormde voorwerpen zoals ski’s en kano’s kunt u het beste op het dak met een speciale dakdrager transporteren. Er bestaan dakdragers en -koffers in alle soorten en maten. Bij het bepakken van het dak moet goed gelet worden op de maximale draagcapaciteit van het dak. Deze vindt u in de technische specificaties van de auto. Voor het dak gelden dezelfde regels voor uitstekende objecten als voor de kofferbak.

Hulpmiddelen
Het belangrijkste bij het veilig volstouwen van uw auto is te voorkomen dat er ongewenste vliegende krachten ontstaan die gevaar kunnen opleveren voor de inzittenden. Daarom is het zaak alles goed te fixeren. Hiervoor bestaan verschillende hulpmiddelen. Sommigen zitten al standaard in uw auto, zoals de achterbank die het interieur van de kofferruimte scheidt. Sommige auto’s hebben ook een ingebouwd bagagenet in de kofferruimte om losse stukken bij elkaar te houden. Deze zijn echter ook los te koop. Voor het interieur van de auto kunt u antislipmatten gebruiken om te voorkomen dat koffers over de bodem gaan schuiven. Ten slotte is het verstandig een spin of een spanband te gebruiken om losse stukken bij elkaar te houden.