Een wettelijke garantie op tweedehands auto's: hoe werkt dat?

U koopt een tweedehands auto en plots staat u stil. U vraagt zich ineens af: hoe zit het eigenlijk met de garantie? Wij leggen het u uit.

Gratis voertuigevaluatie
in slechts 2 stappen

Bij de aankoop van een tweedehandswagen bij een professional is een wettelijke garantie verplicht. Dit ligt anders wanneer u bij een particulier koopt. Deze is namelijk niet verplicht tot het geven van een garantie.

Dat betekent niet dat u na een particuliere deal geen rechten heeft. Hoewel u geen wettelijke garantie voor uw tweedehands auto heeft, maakt u wel afspraken met de verkoper over de staat van de auto.

Wilt u uw eigen auto verkopen maar heeft u geen zin in al het papierwerk? Probeer dan onze gratis online waardebepaling en verkoop al binnen 24 uur!

Gratis een verkoopprijs online

Altijd een vestiging
dichtbij

Verkoop al binnen
24 uur

1. Een tweedehands auto met garantie - Verplicht of niet?

Autopech - wettelijke garantie

U geeft een hoop geld uit aan een occasion, maar wat zijn uw rechten als het voertuig niet voldoet aan de eisen? Is een wettelijke garantie bij tweedehands auto’s verplicht en welke regels zitten hier aan verbonden?

De wettelijke garantie op tweedehands auto’s is verschillend in twee situaties:

  • Tweedehandsauto kopen bij een professional
  • Tweedehandsauto kopen bij een particulier

Tweedehandsauto kopen bij een professional

Bij de aankoop van een tweedehandsauto bij een professional zit volgens de wet een verplichte garantie.

Een professionele autohandelaar is verplicht om 2 jaar wettelijke garantie te geven op een nieuwe auto.

Koopt u een tweedehandsauto bij een professional, dan heeft u in principe recht op 2 jaar wettelijke garantie. MAAR omdat het een occasion betreft mag de verkoper deze wettelijke garantie verkorten naar 1 jaar.

Wat betekent de wettelijke garantie tweedehands auto?

De kans dat er iets onvoorziens gebeurd met een tweedehandswagen is groter dan bij een nieuwe. De wettelijke garantie is dus altijd een risico voor de verkoper en daarom zitten er altijd een paar haken en ogen aan deze regel.

Wat moet de verkoper nakomen volgens de wettelijke garantie op tweedehands auto’s?

  • De condities en rijvaardigheden van het voertuig voldoen aan de omschrijving gegeven door de handelaar en beschreven in de overeenkomst.
  • Het voertuig voldoet aan kwaliteiten en prestaties die normaal zijn voor een vergelijkend voertuig.
  • Het voertuig is geschikt voor doeleinden waarvoor het hoort te dienen.

Heeft uw voertuig een gebrek waar u niets van af wist? Dan heeft u als koper 4 opties:

  • Reparatie van het defect
  • Vervanging van de auto
  • Prijsverlaging
  • Annulering van de verkoop

Wettelijke garantie bestaat uit twee periodes

Om de verkoper te beschermen bestaat de wettelijke garantie tweedehands auto uit twee periodes.

  • Eerste 6 maanden: Stelt u binnen de eerste 6 maanden een defect of gebrek vast. Dan wordt dit door de Wet beschouwd als een defect dat al aanwezig was bij aankoop.
  • Na de eerste 6 maanden: Stelt u het gebrek of defect pas vast als er al 6 maanden verstreken zijn? Dan heeft u volgens de Wet bewijsplicht dat het probleem er al was bij aankoop.

Tweedehandsauto kopen bij een particulier

Bij de aankoop van een tweedehandsauto bij een particulier zit geen wettelijke garantie. Behalve de verplichte CarPass is er verder niets verplicht bij de verkoop van een tweedehandsauto tussen particulieren.

Bij de auto verkoop tussen particulieren is slechts de overgave van CarPass verplicht. Maar om de auto op eigen naam te zetten moet u zorgen dat u meer documenten krijgt. Welke dit zijn leest u in ons artikel ‘Documenten voor auto verkoop’.

Geen enkele bescherming bij particuliere verkoop?

U geeft een hoop geld uit aan een occasion, een beetje bescherming zou goed van pas komen. Een tweedehandswagen kopen is altijd een risico.

De verkoper is verplicht om eerlijk te zijn over de auto die wordt verkocht. Bent u bewust niet ingelicht over een defect, dan is er sprake van gebrekkige conformiteit en mag u eisen dat het defect wordt herstelt.

Het is alleen lastig te bewijzen bij een particuliere auto verkoop of u bewust niet bent ingelicht of dat de verkoper oprecht niet op de hoogte was van dit probleem.

Enerzijds heeft de verkoper van een tweedehandsauto meldplicht, maar de koper heeft controleplicht.

2. Leg afspraken over garantie vast

De verkoopovereenkomst is erg belangrijk als het gaat om het vastleggen van de garantieregeling. Het is van belang bij het kopen van een auto bij een professional als bij een particulier.

In een verkoopovereenkomst laat u niet alleen alle afspraken vastleggen. Het is ook van groot belang dat u de bestaande defecten en schades goed laat vastleggen.

  • In ons artikel 'Verkoopovereenkomst voor autoverkoop' leest u meer over de verkoopovereenkomst en downloadt u tevens een handige verkoopovereenkomst die u gratis kunt gebruik bij uw auto verkoop.

Het voordeel voor beide partijen is dat op deze manier jullie beide iets hebben om op terug te vallen.

Voorbeeld
Meldt de particuliere verkoper dat de APK net is gebeurd en de distributieriem is vervangen, maar gaat deze kapot na een maand? Als dit is vastgelegd in het verkoopcontract kunt u de particuliere verkoper aanspreken op verborgen gebreken en moet de distributieriem gemaakt worden door de verkoper.

Is er niks vastgelegd in het verkoopcontract dan wordt het voor de koper erg moeilijk om te bewijzen wat de verkoper heeft gezegd.

Gratis online taxatie

3. Een tweedehands auto met garantie verkopen

Bent u particulier en gaat u uw auto privé verkopen? Dan is het niet raadzaam om een tweedehands auto met garantie te verkopen.

Het risico dat u zelf loopt indien u een garantie verstrekt is namelijk enorm. De auto bevat talrijke niet-slijtvaste onderdelen. U kan uw auto volledig de hemel inprijzen tijdens de proefrit of prijsonderhandelingen zonder hiermee enige garantie te geven.

Let wel op: U mag uw auto de hemel in prijzen, u mag niet liegen. Liegen of het bewust verzwijgen van defecten kan alleen maar negatief uitpakken voor u.

Een koper heeft geen aanspraak op enige garantie die het gevolg zou zijn van mondelinge of andersoortige toezeggingen. Elke garantie moet expliciet geformuleerd en ondertekend worden. Anders bestaat er geen rechtskrachtige basis voor aanspraak op garantie.

Het is belangrijk dat u als privéverkoper aangeeft de wettelijke garantie voor de vergoeding van defecten af te wijzen. Dit kunt u doen door dat aan te geven in het verkoopcontract. Wees gedetailleerd en benoem alle afspraken.

Het verkopen van een tweedehandsauto: de rechten en plichten

Privé verkopers dienen goed op te letten dat ze de juiste begrippen gebruiken om bepaalde garanties uit te sluiten. Ook is het uitsluiten van garantie niet afdoende om de verkoper te vrijwaren van de zogenaamde mededelingsplicht.

Het is aan de koper om de auto goed te onderzoeken maar de verkoper dient eventuele defecten ook te goeder trouw mede te delen (controleplicht).

Indien aangetoond kan worden dat dit niet het geval is, kan een verkoper alsnog aansprakelijk gesteld worden. Dit is echter een ingewikkeld, tijdrovend en duur proces waarvan de meeste kopers uiteindelijk afzien.

Het uitsluiten van aansprakelijkheden bij het verkopen van een tweedehandsauto

De juridische situatie omtrent het uitsluiten van allerlei garanties voor defecten is aan verschillende interpretaties onderhevig. Daarom raden wij verkopers altijd aan elke vorm van wettelijke garantie (aanspraak op conformiteit) expliciet en schriftelijk uit te sluiten.

Dit lijkt in de praktijk afdoende om de aansprakelijkheid voor defecten die bij de overdracht van de auto al voorliggen of binnen twee jaar na deze overdracht optreden uit te sluiten. Zo heeft u dus geen verdere plichten meer als verkoper!

U kunt hiervoor bijvoorbeeld een zin gebruiken als: “De koper besluit de auto te kopen in de toestand zoals deze bij de koop vastgesteld is”, of summierder simpelweg “gekocht zoals gezien”.

Bent u slachtoffer van fraude of oplichting?

Geen tweedehands auto met garantie gekocht, maar toch problemen en heeft u het idee dat u niet eerlijk wordt behandeld? Zoek hulp en maak hier altijd melding van via de Consumentenombudsman en Meldpunt België.

4. Een extra garantieverzekering voor uw occasion

Garantieverzekering

Er is een verschil tussen de wettelijke garantie en een garantieverzekering. Een garantieverzekering wordt afgesloten tussen een koper en een derde.

Bij een privé verkoop is dit de enige werkzame garantieregeling. Een particulier heeft geen verplichting wettelijke garantie te leveren. Dit maakt het dus nog belangrijker voor de koper om aan zijn controleplicht te voldoen en mogelijke defecten al voor de koop vast te stellen.

Koopt u een vrij dure auto van een particulier, dan is het altijd handig om een losse garantieverzekering af te sluiten. In veel gevallen bij defecten kunt u niet terug vallen op uw verzekering en omdat u niet wil stijgen op de bonus-malusladder is een garantieregeling een uitkomst.

5. Makkelijkste manier van verkopen?

De meest betrouwbare partner voor het verkopen van tweedehandsauto’s? wijkopenautos.be natuurlijk! Bij ons kunt u elk voertuig, ongeacht merk, model en kilometerstand voor de beste prijs verkopen.

wijkopenautos.be directe verkoop

Via onze directe verkoopdienst bieden wij u de mogelijkheid het voertuig aan ons te verkopen – snel, veilig en onder de beste voorwaarden! Zoek enkele gegevens op in uw autopapieren en laat de waarde van uw auto taxeren met onze online waardebepaling.

Maak een afspraak in een van onze vestigingen in België en onze auto-experts inspecteren uw auto in de garage. Zo kunt u uw auto gratis verkopen voor de beste prijs – elk model, binnen 24 uur!

Waarom kiezen voor wijkopenautos.be?

  • Auto inkoop van alle auto's ongeacht merk, model, bouwjaar of kilometerstand
  • Ook inkoop van sloopauto's, export auto's en gefinancierde auto's
  • Gratis online dagwaarde check en gratis waardebepaling in de vestiging
  • Verkoopmogelijkheid binnen 24 uur
  • Veilige betaling via bankoverdracht
  • Gratis overname van administratie (vrijwaring en schrapping)

4. Veelgestelde vragen

V : Wat valt onder garantie tweedehands auto?

A : De verkoper moet de volgende punten nakomen. De condities en rijvaardigheden van het voertuig moeten voldoen aan de omschrijving gegeven door de handelaar en beschreven in de overeenkomst. Het voertuig voldoet aan kwaliteiten en prestaties die normaal zijn voor een vergelijkend voertuig. Het voertuig is geschikt voor doeleinden waarvoor het hoort te dienen.

V : Hoe wordt wettelijke garantie bepaald bij defecten?

A : Stelt u binnen de eerste 6 maanden een defect of gebrek vast. Dan wordt dit door de Wet beschouwd als een defect dat al aanwezig was bij aankoop. Stelt u het gebrek of defect pas vast na 6 maanden? Dan heeft u volgens de Wet een bewijsplicht, dat het probleem er al was bij aankoop.

V : Wat te doen bij verzwegen gebreken?

A : De verkoper is verplicht om eerlijk te zijn over de auto die wordt verkocht. Bent u bewust niet ingelicht over een defect, dan is er sprake van gebrekkige conformiteit en mag u eisen dat het defect wordt hersteld.



Hoe onze klanten onze service beoordelen